TEDEN, KI ZDRUŽI EVROPO: Teden gibanja 2014 in Flash Mob

Med 29.9. in 5.10. se bo tretje leto zapored odvijal Teden gibanja – evropska kampanja, katere cilj je promocija gibanja in telesne aktivnosti med različnimi generacijami. Dogodek je del širše evropske kampanje Sedaj se gibljemo (Now we move), ki poteka pod okriljem Mednarodne zveze za šport in kulturo (ISCA).

Vlogo nacionalnega koordinatorja je v Sloveniji prevzela Športna unija Slovenije, ki z organizacijsko in promocijsko podporo športnim društvom, organizacijam športa za vse in posameznikom pomaga pri izvedbi aktivnosti.

V številnih slovenskih mestih bodo organizatorji pripravili raznovrstne športne in izobraževalne dogodke ter tako udeležencem ponudili možnost, da se na zabaven, informativen in sproščen način pod vodstvom izkušenih in usposobljenih posameznikov spoznajo s primerno telesno vadbo in načeli zdravega življenjskega sloga.

Osrednji dogodek projekta bodo brezplačne predstavitve programa telesne vadbe Zdrava vadba ABC, ki bodo potekale po različnih lokacijah. Program za pridobivanje in izboljšanje telesne pripravljenosti, ki upošteva načela zdravega, a učinkovitega gibanja, s poudarkom na razvijanju gibalnih vzorcev, potrebnih za vsakdanje življenje, še kako ustreza današnjemu nedejavnemu življenjskemu slogu.

V sklopu predstavitve programa pripravljajo še UKK teste splošne telesne pripravljenosti, ki posamezniku podajajo precej natančno sliko njegovega trenutnega stanja in veljajo kot priporočilo za izbiro ustreznega vadbenega programa. Športne aktivnosti pa bodo dopolnili tudi z izobraževalno-posvetovalnimi delavnicami in predavanji s ciljem informiranja in prenosa primerov dobrih praks.

Aktivnosti, ki se bodo v okviru Tedna gibanja odvijale, so namenjene vsem starostnim skupinam in različnim stopnjam telesne pripravljenosti.

Seznam vseh lokacij, kjer bodo potekali dogodki v okviru kampanje, je objavljen na spletni strani http://www.moveweek.eu/events. Več informacij je na voljo tudi na elektronskem naslovu moveweek@sportna-unija.si.

Kot promocijski dogodek Tednu gibanja bo v soboto, 20. septembra ob 17.00 v 21 evropskih državah izveden Flash Mob – plesna koreografija z namenom promocije gibanja. Evropskim mestom, kjer bodo skupine nastopajočih in mimoidočih zaplesali na to v naprej pripravljeno koreografijo, se bodo pridružile tudi Jesenice, Ljubljana, Kamna Gorica, Škofja Loka in Celje.