ŠUS-ov DAN ZA DRUŽENJE, ŠPORT IN ZABAVO: 3. ŠUS eko avantura in dan Športne unije Slovenije

V soboto, 5.7.2014 so Bohinj in njegovo okolico zavzele zelene majčke udeležencev 3. ŠUS eko avanture in Dneva Športne unije Slovenije. Dogodek je aktivno povezal preko 150 udeležencev, ki so se zbrali iz različnih športnih društev in koncev Slovenije.

Člani društev in posamezniki, ki so se dogodka udeležili iz vse Slovenije, so že dopoldan na različne načine prispeli v Bohinj, kjer je iz ure v uro postajalo bolj živahno. ŠUS EKO avantura je tudi kronski dogodek projekta Za naravi prijazne športe in spodbude organizatorjev, naj udeleženci uporabijo trajnostne oblike prevoza, niso naletele na gluha ušesa. Nekateri z vlakom, zelo veliko z organiziranim avtobusnim prevozom, spet drugi pa kar s kolesom, vsi so bili na štartu pravočasno.

Na prijavah so med drugim prejeli športno majico in bidon za pijačo ter vsa navodila za športni dan v naravi. Naši sponzorji so poskrbeli tudi za to, da so bili na mizah že pred štartom slani in sladki prigrizki ter dovolj izotonične pijače in vode za bidone. Točno ob 11.00 uri se je pričelo. 

DSC01316smallDSC01372small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Udeleženci eko pohoda so obiskali dve izjemni točki slovenske narave. Dolina Voje je ena izmed najlepših alpskih dolin, ki jo še danes obdelane kmečke površine in obnovljeni stogi in šupe delajo posebno, korita Mostnice pa so eno izmed naravnih čudes, kjer moč vode izraža svojo umetnostno žilico v trdem kamnu. Pogledi na znamenitosti kot je "slonček" so vedno navdušujoče. Več kot 70 pohodnikov sta varno na cilj pripeljala izkušena gorska vodnika Grega in Grega, ki jima je bilo v veselje spremljati tako različno skupino športnih društev iz vse Slovenije. 

Ob istem času pa je na, ob in nad Bohinjskim jezerom potekala ŠUS eko avantura, ki je ponudila kar 6 ur akcije. Udeleženci in udeleženke so lahko kolesarili, veslali, tekli, streljali z lokom, plavali, rolali, se preizkusili v orientacijskem teku in na koncu še v SUP-u, slackline-u ter v adrenalinsekm parku. Preko 20 ekip se je preizkusilo v multišportnem dnevu, ki je zahteval tudi precej taktičnega razmišljanja in odločitev, kaj, kdaj in kako opraviti z določeno disciplino.

DSC01347smallDSC01297small

 

 

 

 

 

 

Na koncu nas je v cilju pričakalo veliko navdušenih obrazov, saj so prav vsi na progi neizmerno uživali. Za nekatere je bil sobotni dan pravi športni izziv, za druge predvsem druženje v enkratni družbi, vsi pa smo preživeli čudovit sončen dan v Bohinjski kulisi gora. 

Dan ŠUS in ŠUS EKO avanturo smo na Športni uniji Slovenije pripravili v sodelovanju s Turizmom Bohinj, TD Bohinj in ŠD Vaitapu. Skupaj smo poskrbeli za odlično organizacijo in za to, da je zahteven projekt različnih disciplin tekel kot namazan. Posebej se želimo zahvaliti tudi vsem prostovoljkam in prostovoljcem ŠUS, ki so omogočili izvedbo dogodka ter moderatorjem dogodka, Tinetu Radinji in Juretu Sodji.

DSC01404smallDSC01355small

 

 

 

 

 

 

V prav posebnem spominu nam bo tokrat ostal kulinarični dosežek iz kuhinje, saj so nas mojstrice presenetile z domačo obaro in gobovo juho v unikatni posodi iz prav tako domačega kruha. To je dalo še posebno začimbo lepemu dnevu. 

Nagrado so si tokrat poleg najuspešnejših ekip na avanturi prislužili tudi v ŠD Polje, ki so se dogodka udeležili kot najštevilčnejša ekipa. Predsedniku društva, gospodu Avguštinu Ciuhi sta jo podelili predsednica ŠUS Leni Fafangel in strokovna sodelavka Mojca Koligar.

DSC01411smallDSC01381small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za sproščen zaključek dneva smo se preizkusili tudi v plesu - zaplesali smo na flash mob, ki bo letos v sklopu kampanje Now we move med 19. in 21.9. izveden po celi Sloveniji. Koreografijo je vodila Neža Ernožnik, koordinatorka Tedna gibanja v Sloveniji. 

Na koncu še poziv vsem udeležencem tako eko pohoda kot šus eko avanture, da z nami delite nekaj svojih utrinkov iz sobotnega druženja. Zbiramo namreč najatraktivnejšo fotografijo z dogodka, njenega avtorja pa bomo nagradili s šus majčko. Fotografije nam pošljite na sus@sportna-unija.si do konca tega tedna.